#StuckinStockholm

23
jul
2019

Stel je bent een wereldberoemde rapper en je wordt in een Scandinavisch land in de cel gezet…Wat nu?!

De afgelopen twee weken speelt zich een interessante zaak af in Zweden. De populaire rapper A$AP Rocky is in Stockholm opgepakt op verdenking van zware mishandeling. De Zweedse rechtbanken hebben besloten dat hij in voorarrest moet blijven tot ten minste 25 juli. De autoriteiten zijn namelijk bang dat de rapper de benen neemt en zo zijn strafzaak of straf zal ontlopen. Meneer Rocky heeft inderdaad een flink probleem want op zware mishandeling staat in Zweden minimaal een jaar gevangenisstraf.

Inmiddels heeft Trump –op verzoek van Kanye West- zich ermee bemoeid. Hij heeft de Zweedse premier verteld dat de rapper heus niet zal weglopen en dat hij best een borgsom wil betalen. Helaas voor A$AP Rocky heeft de presidentiële zak geld geen indruk gemaakt. Dat is logisch want de Zweedse wet heeft helemaal geen systeem waarbij je kan betalen voor je vrijlating, zoals ze dat wel in de VS hebben. In Nederland hebben we dat trouwens wel, maar er wordt bijna nooit gebruik van gemaakt. Daarnaast is het volgens Linnéa Wegerstad (docent strafrecht Universiteit Lund) in Zweden vrij normaal dat je in voorarrest wordt genomen als je geen Zweeds adres hebt. In Nederland is dit trouwens ook zo.

Deze zaak is op zijn zachtst gezegd buitengewoon geworden. Aan de ene kant wordt er gezegd dat het racistisch is van Zweden om een zwarte man zomaar vast te zetten. Aan de andere kant wil Zweden, dat normaal bekend staat om zijn liberale houding, duidelijk maken dat iedereen gelijk is in het land en dat het niet uitmaakt of je een bekende Amerikaanse rapper bent of niet.

Beide kanten hebben hier eigenlijk wel een punt. Natuurlijk mag het in principe niet uitmaken of je beroemd bent, rijk bent of dat de leider van de vrije wereld een goed woordje voor je wil doen. Als er redenen zijn om je vast te zetten, dan moet dat maar, nietwaar? Maar aan de andere kant; het is voor een internationaal bekende artiest van het kaliber van Rocky onmogelijk om zich te verstoppen. De Zweedse wet staat wel toe dat je het proces in vrijheid mag afwachten zolang je het land maar niet verlaat en dat gaat hem echt niet lukken zonder op te vallen. Dus hoe gelijk is het geval van deze rapper eigenlijk aan dat van de doorsnee Amerikaan die in Zweden wordt opgepakt?

Ondertussen benijd ik vooral de Zweedse rechters niet. Door de bemoeienis van Trump kunnen ze het eigenlijk nooit goed doen en raakt hun beslissing politiek beladen; of ze dat nou willen of niet. Dat is nooit goed voor een strafzaak, zeker niet als het gevoelig ligt zoals hier. Als politicus is het beter je niet te bemoeien met een strafrechtelijk onderzoek totdat een rechter heeft beslist. In goed Nederlands noemde we dat hier vroeger het “sub justitia” beginsel. Misschien dat Trump dat nog een keer ter harte kan nemen…

Michaël Glas