#Klacht
- posted in: Blogs
Kan ik mijn aangifte intrekken? Die vraag krijg ik in de praktijk erg vaak. Zoals bij zoveel dingen in het strafrecht is het antwoord niet heel makkelijk en voor slachtoffers kan het heel belangrijk zijn. Daarom wil ik deze week hierbij stilstaan.
In Amerikaanse series zie je nog wel eens een gefrustreerde rechercheur verzuchten dat het slachtoffer de aanklacht heeft laten vallen, “they are not pressing charges“. zeggen ze dan. De politie moet dan met lood in de schoenen de verdachte laten gaan; zonder aangifte, geen zaak. In Nederland werkt het meestal niet zo. Op het moment dat je aangifte doet van een strafbaar feit dan geef je als het ware de zaak uit handen aan de politie en die mag dan zelf besluiten wat ze met de zaak gaan doen. Maar er zijn uitzonderingen.
Er bestaan een aantal delicten die alleen vervolgd mogen worden als er sprake is van een zogenaamde klacht. Een klacht houdt in dat het slachtoffer duidelijk zegt tegen de politie dat er een vervolging moet komen. Dat lijkt gek, maar laten we kijken naar een klachtdelict dat vaak voorkomt, namelijk stalking (wat in de wet eigenlijk ‘belaging’ heet). Stel dat er geen klacht nodig was, dan zou de politie zomaar je internetliefde kunnen vervolgen omdat deze je 100 berichten op een dag stuurt terwijl je dat zelf helemaal prima vindt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling dus staat er in de wet dat bij stalking het slachtoffer eerst moet klagen bij de politie voordat er een onderzoek komt. Doe je nou wel aangifte van je Tinder-date maar krijg je daar spijt van, dan heb je 8 dagen om je aangifte in te trekken. Wacht je te lang, dan kan je de vervolging niet meer voorkomen en zit je er aan vast.
Je kan ook te lang wachten met klagen. Pas was ik betrokken in een zaak waar het slachtoffer was gedwongen foto’s van zichzelf te maken. Als hij niet een hoog geldbedrag zou overmaken dan werden die foto’s naar zijn familie gestuurd. Het wetboek van strafrecht noemt dit ‘afdreiging’ en dat is een klachtdelict wat betekent dat je binnen 3 maanden aangifte moet doen en een klacht moet indienen. In dit geval was binnen een ander onderzoek naar voren gekomen wat er gebeurd was met deze jongen en had de politie hem gevraagd te klagen, wat hij ook deed. Het probleem was alleen dat het feit jaren geleden speelde waardoor uiteindelijk de rechter niet anders kon dan het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren en de zaak dus naar de prullenbak te verwijzen. Voor een slachtoffer kan dat behoorlijk zuur zijn.
Zoals je kunt lezen kan het best ingewikkeld zijn als je het slachtoffer bent van een klachtdelict. Ben je te laat dan kan je zomaar je partner worden vervolgd terwijl je dat helemaal niet meer wil of komt er een vervolging niet omdat je te laat aan de bel trok. Laat je dus altijd goed voorlichten door een advocaat! De deur staat altijd voor je open bij ons.
Michaël Glas